11 września 2011

INDYK PO WĘGIERSKU


Zapraszam na dzisiejszy obiad. Odrobina Węgier w moim małym mieszkanku :).
Bardzo smaczne i proste danie.



Składniki dla dwóch osób:


  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 2 łyżki słodkiej papryki w proszku
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • Łyżka koncentratu pomidorowego lub ketchupu
  • 250 ml bulionu
  • Mała cebula 
  • 2 plastry piersi z indyka pokrojone w większą kostkę
  • pieprz
  • 2 łyżki oliwy
  • odrobina natki pietruszki (opcjonalnie)


Wykonanie:

1. Na rozgrzaną patelnię nalej około 2 łyżek oliwy. Podsmaż na niej indyka. Złotawego wyjmij do miseczki.
2. Na tej samej patelni podsmaż cebulę (pokrojoną w piórka), papryki pokrojone w paseczki i czosnek.
3. Do gotowych warzyw dodaj indyka. Przypraw słodką papryką, pieprzem i natką pietruszki.
4. Nalej bulion na patelnię i duś wszystko pod przykryciem. Po jakimś czasie dodaj ketchup lub koncentrat.
5. Gotową potrawkę podawaj z ryżem. Można na wierzchu polać łyżką kwaśnej śmietany, ale ja ten etap pominęłam.

Warzywa psiankowate Paprykujemy 2

5 komentarzy:

  1. Kiedy tylko widzę w przepisie przymiotnik "węgierskie" nakręcam się na gotowanie. Zdecydowanie chętnie wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  2. Hmm, wygląda na to, że jednym z moich ulubionych dań jest indyk po węgiersku, a ja nawet o tym nie wiedziałam :D Zawsze po prostu nazywałam to "potrawką z indyka".

    OdpowiedzUsuń
  3. super, takie omdlone papryki. super, że idyk... :) mniam

    OdpowiedzUsuń
  4. Wegierskie? No to musi byc dobre! Zwlaszcza, ze wyglada naprawde smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Z kuchni węgierskiej każdy przepis biorę w ciemno:)

    OdpowiedzUsuń