2 października 2011

HUMMUS


Hummus po arabsku znaczy "ciecierzyca". Z tym kremem zaznajomiła mnie moja przyjaciółka, Edyta, już pierwszego dnia po przyjeździe do Wielkiej Brytanii. Minęły ponad 4 lata, a hummus jest stałym bywalcem mojej diety. Zastępuję nim masło.
Uwielbiam posmarować nim ciemny chleb, na to położyć pieczeń z indyka, pomidory, cebulę i paprykę. Pycha!
W restauracjach bliskowschodnich hummus podaje się z ciepłym lavashem (rodzaj chleba). Macza się chleb w smarowidełku i zajada ze smakiem :).
Mój ulubiony hummus jest bez żadnych dodatków. Można do niego wkroić chilli, zioła. Co tylko pragniecie :).



Przepis według Rachel Allen

Składniki 


  • ciecierzycy z puszki (400 g), odsączona
  • sok z połowy lub całej cytryny
  • 2 ząbki czosnku (obrane i przeciśnięte przez praskę)
  • 2 pełne łyżki pasty tahini (pasta sezamowa)
  • 3 łyżki oliwy, extra-virgin
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól
  • biały pieprz


Wykonanie:

1. Umieść wszystkie składniki w blenderze (oprócz przypraw). Miksuj, aż masa będzie jednolita.
2. Jeśli będzie potrzeba będzie można dodać odrobinę więcej oliwy. Przypraw krem i zmiksuj ponownie.
3. Hummus ma mieć konsystencję bardzo gęstego majonezu. Będzie w nim wiele twardszych drobinek cieccierzycy.
4. Hummus przechowujemy w lodówce. Nadaje się do spożycia przez około 5 dni po zrobieniu.

I tyle :). Prawda,  że prosto?

Pozdrawiam!

PS. Dzisiaj już pogoda jesienna. Pada.

....................................................................................................................................................................
Hummus (Rachel Allen's recipe)

Ingredients:

400g tin of chickpeas, drained
juice of 1/2 or 1 lemon
2 cloves of garlic, peeled and crushed
2 heaped tbsp tahini paste (sesame paste)
3 tbsp extra-virgin olive oil
2 tbs natural yogurth
salt and white pepper

1. Place all the ingredients in a food processor and blend until really smooth.
2. Season with salt and pepper.
3. You can add little more olive oil or lemon juice if necessary.
4. Place in a serving bowl.

It will keep in the fridge for roughly 5 days.


Kuchnie Świata... Od kuchni

13 komentarzy:

  1. jak napisałaś o tej pieczeni z indyka i pomidorze na wierzchu.. to już mam na to ochotę.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam hummus!
    Najczęściej piekę pite i razem pysznie się komponują.
    Zastępuje mi też wszelkie chlebowe smarowidła.
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam hummus. Używam go jako pasty do chleba, dipu do chipsów, nachosów i marchewek. Domowej roboty jest najlepszy!

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam Rachel i jej przepisy. Wszystko mi smakuje. Szkoda, ze tak ciężko dostać jej książkę a ceny wręcz załamują :( Na szczęście jedną udało mi się zdobyć za bezcen :D A humus z pewnością wypróbuję, bardzo lubię ciecierzycę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Swietne proporcje. Robie prawie identycznie, tylko nie dodaje jogurtu, ktory z kolei dodaje do baba ghanoush. Wiekszosc przepisow podaje za duzo soku z cytryny i za duzo czosnku.

    OdpowiedzUsuń
  6. Hummus is one of my favorite dip! I love your recipe :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Olu zainspirowałaś mnie do zrobienia własnego hummusu. Dzięki za przepis!:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Humus jest bardzo popularny u nas w Israelu.....wlasnie dzisiaj zrobilam taki humus - ale sama ugotowalam te ziarenka (chickpeas). Trzeba troche namoczyc, ugotowac, i zmiksowac. Wyszlo pyszne
    Janka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Janko :), cieszę się, że hummus wyszedł smaczny :). Pozdrawiam gorąco! Ola

      Usuń
  9. przepyszny :D zamiast jogurtu dodalam suszone pomidory.Pychotka. dziekuje za przepis.

    OdpowiedzUsuń