9 października 2011

ROLADA CZEKOLADOWA Z JABŁKAMI I WIŚNIAMI




Może niektórych zdziwią moje dzisiejsze zdjęcia...bo po co bombki w październiku :)? W mojej rodzinie rolada jabłkowa bardzo często gości na stole świątecznym. A skoro miałam ochotę ją zrobić i do świąt w sumie nie zostało za dużo czasu, to i takie fotografie. 
Ogromnym plusem tego ciasta jest jego szybkość wykonania. Potrzebowałam tylko 20 minut, żeby przygotować całe ciasto i wstawić je do piekarnika. To naprawdę mało. 
Jeżeli nie lubicie ciast czekoladowych nie dodawajcie kakao - zamiast niego dodajcie 2 łyżki mąki (tak aby ogółem było jej 3/4 szklanki). 





Składniki:


  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 jabłka (najlepiej kwaskowate)
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego bądź esencji waniliowej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia (opcjonalnie)
  • pół szklanki wiśni bez pestek (mogą być z kompotu)
  • trochę mniej niż 3/4 szklanki mąki (mąki i 2 łyżek kakao ma być dokładnie 3/4 szklanki)
  • 150 g białej czekolady
  • szczypta soli
  • 4 łyżki masła
  • 1 łyżka soku z cytryny



Wykonanie ciasta:

1. Piekarnik nagrzej do 180 C. Natłuść i posyp kaszą manną dużą blachę do pieczenia ciast.
2. Obierz jabłka i pokrój w półksiężyce. Ułóż na blasze. Pomiędzy jabłkami ułóż wiśnie.
3. Oddziel białka od żółtek.
4. Ubij pianę z białek razem ze szczyptą soli. Do dobrze ubitej piany stopniowo dodawaj cukier i cukier waniliowy. Cały czas miksuj.
5. Do bardzo puszystej masy dodawaj po jednym żółtku. Cały czas miksuj. Podczas tego etapu dobrze jest dość długo miksować. Biszkopt wyjdzie wtedy pulchniejszy.
6. Na sitko przesyp mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Stopniowo przesiewaj suche składniki do ciasta. Mieszaj delikatnie, aby nie zniszczyć delikatnej struktury ciasta.

Napisałam, że proszek do pieczenia jest opcjonalny, ponieważ ja go nie dodaję, a mimo to biszkopt ładnie mi wyrasta. Wszystko zależy od umiejętności wyczucia ciasta. Jeśli nie jesteście wprawieni w pieczeniu, warto jest dodać proszek do pieczenia i mieć prawie 100% pewność, że ciasto będzie OK :).

7. Wylej ciasto na blachę. Wyrównaj jego powierzchnię. Wstaw do piekarnika.
8. Piecz około 30-40 minut. Najlepiej jest nakłuć ciasto patyczkiem i zobaczyć czy po wyjęciu jest czysty.
9. Przygotuj bawełnianą ściereczkę kuchenną. Gotowe i gorące ciasto przełóż na ściereczkę. Zwiń w roladę. Gorące ciasto powinno być szczelnie owinięte ściereczką. Dzięki temu nie odkształci się i będzie wilgotniejsze. Dobrze jest takie zawiniątko położyć na kratce kuchennej.


Wykonanie polewy:

1. Kiedy ciasto będzie stygnąć dobrze jest przygotować polewę.
2. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Wmieszaj w nią masło i sok z cytryny.
3. Odstaw na jakiś czas, żeby polewa lekko zastygła.
4. Posmaruj roladę polewą.
5. Można dowolnie udekorować.

Sezon na jałbka 2   

8 komentarzy:

  1. Czuje się już ostatnio zbliżające święta. Wspaniałe ciasto, uwielbiam takie zawijańce :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe ciasto :) Lubię smak czekolady równoważony owocami! I ta polewa z białej czekolady... Chyba nie będę czekać do świąt :)

    OdpowiedzUsuń
  3. i like your pictures and would like to invite you to share them on tastingspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. nad Sekwana nosilaby nazwe "Galezi wigilijnej" taka wlasnie rolada... chetnie sprobuje ja zrobic w grudniu, musze tylko zanotowac.

    OdpowiedzUsuń
  5. Czyli jednak ma coś wspólnego ze świętami :). Ja ją lubię za lekkość. wolę takie ciasto po sytej kolacji niż np. ciężki sernik.

    OdpowiedzUsuń
  6. Aż zatęskniłam za świętami;) Wygląda na prawdę smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda apetycznie, smakowała też pewnie pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Hi Aleksandra, Your Roulade recipe has been selected to be featured in a Recipe Guessing Game. Please share the following link with your friends and fans. To play, go here: http://knapkins.com/guess_games/337?source=blog Congrats again!! :)

    OdpowiedzUsuń