7 października 2011

TURKISH DELIGHT (RÓŻA I CYTRYNA)


Na koniec kolacji w tureckiej restauracji częstuje się gości małymi a'la galaretkami (konsystencja trochę podobna). Najczęściej są one różanego smaku, czasami zatopione są w nich orzechy. Już kilka razy myślałam, żeby je zrobić i tydzień temu w końcu wkroczyłam do kuchni z kuchennym termometrem w ręce (będzie Wam potrzebny).

Przepis Rachel Allen z "Home Cooking".




Składniki:


  • 850 g cukru (najlepiej drobno-mielonego)
  • żelatyna w proszku (3 saszetki po 7 g)
  • 125 g skrobi kukurydzianej
  • 1 łyżeczka cream of tartar*
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • 1 łyżeczka wody różanej
  • kilka kropli aromatu cytrynowego lub 1 łyżeczka soku z cytryny
  • kilka kropli czerwonego barwnika
  • kilka kropli żółtego barwnika
  • 75 g cukru pudru


* Nie wiem czy cream of tartar można kupić w Polsce. Polskie nazwy tego specyfiku to: winny kamień lub wodorowinian potasu KC4H5O6. Jest to jeden ze składników proszku do pieczenia. W kuchni używa się cream of tartar do usztywniania (np. białek) i zapobieganiu krystalizacji syropów.


Wykonanie:

1. Umieść cukier drobno-mielony w rondlu z 500ml wody. Podgrzewaj na średnim ogniu - doprowadź do rozpuszczenia się cukru mieszając płyn.
2. Po rozpuszczeniu cukru zmniejsz ogień na mały i gotuj przez około 25 minut. Trzeba doprowadzić do substancję do temperatury 125 C.
3. W międzyczasie połącz ze sobą żelatynę, skrobię kukurydzianą i cream of tartar.
4. Odmierz kolejne 500ml wody i wmieszaj ją stopniowo do suchych składników wymienionych powyżej. Ubijaj całość aż powstanie delikatna pasta. Zwróć uwagę, żeby nie było żadnych grudek.
5. Rondel z pastą żelatynową podgrzewaj na małym gazie. Gotuj przez około 5 minut. Cały czas mieszaj - masa powinna mocno zgęstnieć. Odstaw z ognia.
6. Do syropu cukrowego dodaj 2 łyżki soku z cytryny (kiedy będzie miał temperaturę 125C).
7. Zachowując ostrożność powoli wlewaj syrop cukrowy do masy żelatynowej. Cały czas mieszaj miksturę trzepaczką.
8. Odstaw rondel na bardzo mały ogień. Gotuj przez około godzinę, aż mikstura osiągnie 110C. Mieszaj co jakiś czas. Szczególnie dużo trzeba mieszać pod koniec gotowania, bo masa będzie gęsta i może się łatwo przypalić.
9. Natłuść dwie blachy do pieczenia olejem słonecznikowym.
10. Kiedy masa będzie mieć 110C podziel ją na dwie części. Do jednej wmieszaj wodę różaną i czerwony barwnik. Do drugiej 1 łyżeczkę soku z cytryny i żółtego barwnika.
11. Przelej masy do blach.
12. Wstaw blachy do lodówki na minimum 4 godziny. Najlepiej na noc.
Na drugi dzień
13. Na stolnicę wysyp cukier puder. Przetnij masy na małe sześciany. Najlepiej jest do tego użyć lekko naoliwionego noża. Obtocz każdą kostkę w cukrze pudrze.

Przechowuj Turkish delight w szczelnym pojemniku.


 Kuchnie Świata... Od kuchni 

9 komentarzy:

  1. Przywiozłam podobne z Izraela, np. z pistacjami... pycha:) To teraz wiem, jak zrobić je samemu:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam te tureckie słodkości!
    Twoje wyglądają jak z prawdziwego tureckiego sklepu.
    Podziwiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. sliczny blog :)
    jadlam, przepyszne!
    obserwujemy ? :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Coś pięknego:) Aż mi ślinka cieknie, ale że zdolności żadnych nie mam to niestety z pewnością tego nie zrobię. Ah szkoda:) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję :).
    Naprawdę łatwo jest zrobić te galaretki, ale trzeba zaopatrzyć się w termometr. Patko dałabyś radę. Na pewno :).

    OdpowiedzUsuń
  6. Już przy czytaniu się zniechęciłam, myślę, że takiego mistrzostwa świata nie dam rady zrobić, ale patrzę i patrzę i napatrzeć się nie mogę, takie są piękne :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wodorowinian potasu można kupić w internecie na tej stronie :
    http://www.aledobre.pl/ dostałam kiedyś namiary od jednej blogowiczki. Co do turkish delight to wyglądają pysznie. A to chyba typowo turecka słodkość bo mam go w książce o kuchni tureckiej tylko nieco inne składniki :) Rachel uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. przepiękne !!!
    p.s a można by zamienić ta żelatynę na agar?
    a i ma to być mąka nie skrobia kukurydziana?Bo chętnie bym zrobiła

    OdpowiedzUsuń
  9. Gratulacje Aleksandra, Your Turkish Delight recipe has been selected by Knapkins to be featured in a Recipe Guessing Game. Please share the following link with your friends and fans. Congrats again!! :) To play, go here: http://knapkins.com/guess_games/479?source=blog

    OdpowiedzUsuń