7 stycznia 2012

IDAHO SUNRISE (English & Polish)


Wschód słońca nad Idaho :) Przepis na to danie znalazłam na blogu Gimme some oven. Zauroczyłam się i nazwą i potrawą.
Pozmieniałam składniki na ciut mniej kaloryczne i voila! Obiad, jak się patrzy :).

Idaho to stan leżący na północnym zachodzie Stanów Zjednoczonym. Słynie z produkcji ziemniaków.

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). 






Składniki na dwie osoby:


  • 2 potężne ziemniaki :)
  • 2 jajka
  • 6 plastrów sera żółtego
  • 6 pieczarek
  • kilka plastrów gotowanej szynki z indyka (w oryginalnym przepisie był bekon)
  • pół małej żółtej papryki
  • pół cebuli
  • 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
  • oliwa 
  • sól
  • pieprz
  • szczypiorek
  • 1 łyżka natki pietruszki, poszatkowana
  • chilli w proszku


Wykonanie:

1. Umyj szczoteczką ziemniaki.
2. Nakłuj je widelcem w kilku miejscach.


3. Posmaruj ziemniaki oliwą i oprósz solą morską. 


4. Ziemniaki piecz przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. 
5. Upieczone ziemniaki wyjmij z piekarnika. Obetnij wierzch i łyżką wyjmij miąższ. Dobrze jest to robić kiedy ziemniaki są gorące. Uwaga na paluszki :). Miąższ można wykorzystać do farszu na pierogi albo zrobić puree :). 


6. Cebulę, pieczarki, szynkę, paprykę, czosnek usmaż na łyżce oleju. 


7. Usmażone warzywa i szynkę dopraw solą, pieprzem, chilli i dodaj do nich natkę pietruszki. 
8. Plastry sera żółtego (użyłam goudę) pokrój na drobne kawałki. Wyłóż nimi ziemniaczane miseczki.
9. Przełóż do ziemniaków farsz. 
10. Wbij na każdego ziemniaka jajko. 
11. Piecz przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C lub do ścięcia się białka. 
12. Upieczone ziemniaki podawaj gorące i posypane szczypiorkiem. 

------------------------------------------------------------------------------------------------------Ingredients for 2 people:


2 huge potatoes
2 eggs
6 slices of yellow cheese, diced
6 mushrooms
salt
black pepper
about 6 slices of cooked turkey ham (you can use becon)
half small yellow bell pepper
half small onion, chopped
olive
1 clove of garlic, mashed
1 tablespoon parsley, chopped
powder chilli
chives (for decoration)



1. Wash potatoes. Give them good scrub.
2. Pinch them few times with a fork. Pat them dry.
3. Brush potates with olive oil.
4. Sprinkle them with a salt.
5. Bake potatoes at 200C (400F) for about 1 hour.
6. Sautee onions for about 3 minutes (on a low heat). Add to them garlic. Cook them together for about 2 minutes.
7. Add to onion washed and sliced mushrooms and diced ham. Cook them until ham will be golden and mushroom soft.
8. Season stuffing with salt, black pepper and chilli. Add parsley. Set aside.
9. Using a knife, cut off the top third of the baked and warm potatoe.
10. Using a spoon, hollow out the middle of the potatoe to make a "bowl".
11. Place yellow cheese on each potatoe, then ham stuffing, then gently break an egg.
12. Bake at 180C (350C) for about 25 minutes or until the eggs white are set.
13. Ready sprinkle with chives.


  

16 komentarzy:

  1. Powiem tak......wzięło mnie teraz na takiego ziemniaczka , muszę koniecznie wypróbować przepis. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Przekonałaś mnie. Jutro kupuję ziemniaki i już wiem co na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne danie. Z pewnością spróbuję w najbliższym czasie :D

    OdpowiedzUsuń
  4. mmm niby amerykańskie jedzenie niedobre, a tu proszę taka fajna propozycja, lubię ziemniaki inaczej, zrobię:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jaki ładny pomysłowy ziemniak zżółtym akcentem. Hmm... muszę go zjeść:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajny pomysł na urozmaicenie dania z wykorzystaniem ziemniaka:)

    OdpowiedzUsuń
  7. wow, genialny ten Twoj wschod slonca nad Idaho... jutro robie!!!!

    OdpowiedzUsuń
  8. Nazwa rzeczywiście zachęcająca, a pieczone ziemniaki lubię z każdym nadzieniem. :)

    OdpowiedzUsuń
  9. that photo from the inside of the potato is a whole new level of deliciousness, I'm so hungry right now :(

    OdpowiedzUsuń
  10. Dziękuję serdecznie!

    Thank you Beti xx

    OdpowiedzUsuń
  11. Dziękuję za dodanie tak smakowitego przepisu do mojej akcji :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Jak zobaczyłam miniaturkę zdjęcia na Durszlaku, to myślałam, że to bułeczka zapiekana jest;)
    A to ziemniak się okazał przecudnie wypełniony smakowitym nadzieniem:)
    Proste, a świetne!
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  13. Wspaniały przepis i cudowne kolory! :)Bardzo mi się podoba!

    OdpowiedzUsuń
  14. Looks great, thanks for the recipe cards for successful pictures!
    A beautiful Sunday!
    Dana.

    OdpowiedzUsuń
  15. Świetny blog i przepyszne danie :-)

    OdpowiedzUsuń