22 czerwca 2012

OWOCE W SYROPIE BERGAMOTKOWO-CYTRYNOWYM


Scroll down for English version  
Wpadłam na pomysł tego syropu już jakiś czas temu. Podczas jego gotowaniu w domu pachnie nieziemsko! Polecam :)

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). 



Składniki:
90 ml wody
125 gramów cukru
1 saszetka dobrej herbaty Earl-Grey
sok z połowy cytryny
10 wiśni, wydrylowanych
10 truskawek, przepołowione na pół
20 jagód
świeże owoce i mięta do dekoracji

Wykonanie:
1. W rondlu zagotuj wodę z cukrem - do jego rozpuszczenia. 
2. Dodaj sok z cytryny i saszetkę herbaty. 
3. Gotuj na małym ogniu bez przykrycia przez około 15 minut (po dwóch minutach od rozpoczęcia gotowania wyjmij herbatę). 
4. Dodaj do syropu owoce i gotuj około 5 minut (owoce musz. 
5. Syrop podawaj na ciepło lub zimno razem z deserami. Najlepszy z lodami waniliowymi :).
6. Posyp deser świeżymi owocami.  


Summer fruits in Earl-Grey-Lemon syrup
Ingredients:

  • 90 ml water
  • 125 g sugar
  • 1 teabag of good quality Earl-Grey
  • Lemon juice from half of the lemon
  • 10 cherries, seedless
  • 10 strawberries
  • 20 blueberries
  • Fruits, mint leaves to decorate
1. Boil water and sugar until sugar will dissolve.
2. Add lemon juice and Earl-Grey teabag.
3. Cook for about 15 minutes (after two minutes remove teabag).
4. Add fruits to syrup and cook another 5 minutes (fruits need to be soft but keep shape).
5. Remove syrup from heat.
6. Serve hot or cold with ice-creams or cakes.

 Poznaj moje inne przepisy:

Rok wcześniej na blogu: Szkockie ciastka z kremem
Dwa lata temu na blogu: Męski pocałunek :)


Truskawki 2012  Jagody 2012

4 komentarze:

  1. owoce z bergamotką, brzmi bardzo dobrze! miło byłoby pozamykać taki miks także w słoiczkach na chłodniejsze czasy.... do kaszki, mmmm...

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie fotki! Cudo!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. This looks delicious and your pictures are amazing. Would love for you to share your photos with us at foodepix.com.

    OdpowiedzUsuń