5 lutego 2014

ZUPA PIECZARKOWA Z KASZĄ GRYCZANĄ i WĘDZONKĄ


Chociaż w Anglii pogodę mamy naprawdę dobrą i nie można narzekać, to w dalszym ciągu jest przeszywająco zimno. Najlepsze na zimno są cięższe i bardzo gorące zupy. 
Kasza gryczana ma właściwości rozgrzewające, więc to dodatkowy plus mojej pieczarkowej :).

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). 



Składniki:

  • 300 gramów pieczarek
  • 2 nogi kurczaka
  • niecała szklanka kaszy gryczanej (może być pół szklanki)
  • bulion (około 2,5- 3 litrów)
  • 2 marchewki
  • kawałeczek wędzonki
  • 1 por
  • mała pietruszka
  • pół małej cebuli
  • pół małego selera (nie dałam)
  • 3 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • pieprz
  • majeranek
  • cząber
  • śmietana (do podania)


Wykonanie:

1. Pieczarki pokrój na plastry lub kostkę, a cebulę na drobniutką kostkę. 


2. Zeszklij cebulę na niewielkiej ilości tłuszczu, a następnie dodaj do niej pieczarki. Smaż grzyby tylko do odparowania wody. 
3. Dodaj do grzybów pokrojone w plastry marchewki, pietruszkę, por i seler. Smaż przez kilka minut. 


4. Zalej warzywa bulionem, dodaj kurczaka, wędzonkę, ziele angielskie i liście laurowe. Gotuj na bardzo małym ogniu i pod częściowym przykryciem. 
5. Kiedy mięso kurczaka będzie ugotowane wyjmij je z zupy i oddziel od kości. Przełóż mięso do zupy. 
6. Dodaj kaszę gryczaną i dopraw majerankiem, cząbrem i pieprzem. 


7. Kiedy kasza będzie ugotowana zupę można podawać na stół. Najlepiej z odrobiną kwaśnej śmietany. 


Smacznego :)

2 komentarze:

  1. takiej zupy pieczarkowej jeszcze nie jadłam, smaczna:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetna zupa. Już robiłam zupę pieczarkową z ryżem. Z kaszą jeszcze nie, ale cóż szkodzi spróbować :)

    OdpowiedzUsuń