24 marca 2014

ROLADA ZIEMNIACZANA NADZIEWANA MIĘSEM I BOCZKIEM


Jeżeli zostaną Wam ziemniaki po obiedzie i nie macie na nie pomysłu, to polecam przygotowanie szybkiej ziemniaczanej rolady. Będzie idealnym dodatkiem do sosu. Rolada idealnie sprawdzi się na rodzinne spotkania, jak Wielkanoc czy komunijne przyjęcie. Polecam spróbować, bo naprawdę jest genialna!

Ewa :)

Przepis ze zdjęciami krok po kroku. 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). 



Składniki:

  • pół kilograma ugotowanych ziemniaków
  • 100 gramów mąki pszennej
  • 50 gramów mąki ziemniaczanej
  • 50 gramów kaszy manny
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki masła, roztopionego (+ dodatkowa łyżka masła do posmarowania ściereczki)
  • 200 gramów mięsa mielonego
  • 150 gramów chudego boczku, wędzonego
  • 1 posiekana cebula
  • łyżka majeranku
  • drobno posiekana natka pietruszki
  • 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

1. Ostudzone ziemniaki przepuść przez maszynkę do mięsa albo utłucz tłuczkiem póki są jeszcze gorące.
2. Ziemniaki przełóż do miski, wsyp do nich obie mąki, kaszę mannę, żółtka i wlej roztopione masło. Posól do smaku. Zagnieć ciasto.
3. Farsz: boczek pokrój w kostkę i usmaż na suchej patelni. Dodaj do boczku doprawione mięso mielone (solą, pieprzem, czosnkiem) oraz cebulę. I smaż do lekkiego zarumienienia.
4. Farsz odstaw z ognia do całkowitego przestudzenia.
5. Stolnicę posyp mąką i rozwałkuj na niej ciasto ziemniaczane (na grubość 1-1,5 cm), tak aby powstał prostokąt.
6. Na cieście rozsyp mięso, majeranek i natkę pietruszki. 




7. Delikatnie zwiń ciasto w roladę (rolada powinna być zwinięta jak najciaśniej).



8. Delikatnie natłuść środek ścierki roztopionym masłem (to tak dodatkowa łyżka masła).


9. Zawiń roladę w ściereczkę i jej końce mocno zawiąż bawełnianą nicią.



10. Delikatnie włóż roladę do garnka z wrzącą wodą, tak aby woda przykryła całą roladę. Garnek musi być na tyle duży, aby rolada weszła do niego poziomo. 
11. Gotuj 15-20 minut.
12. Po ugotowaniu przełóż roladę na chwilę do zimnej wody.
13. Rozwiń ściereczkę i pokrój danie w plastry.
14. Roladę podawaj z pikantnym sosem, surówką. Świetnie smakuje też odsmażona na drugi dzień.

Smacznego :)

8 komentarzy:

  1. Kolejny przepis pani Ewci, który muszę wypróbować :) Dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
  2. O z tą roladą to już chyba troszkę pracy. Zrobię na weekend. Pozdrawiam obie panie prowadzące stronę. Jolanta z Warszawy.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja robiłam kiedyś taką, ale z papryką, muszę spróbować z takim farszem:)) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawy pomysł :) Wygląda bardzo zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jaka ona jest ładna! Wspaniale wygląda, chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pięknie się prezentuje! Super pomysł na wystawny obiad!

    OdpowiedzUsuń