3 maja 2014

ROSÓŁ Z SEROWO-MIĘSNYMI PULPECIKAMI


Lubimy wszelkie pulpety w naszym domu i przemycamy je nawet do zup, więc zamiast tradycyjnego makaronu podajemy do rosołu aromatyczne i bardzo smaczne pulpeciki serowo-mięsne. Zaskoczycie smakiem swoich bliskich.

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). 



Przepis na rosół znajdziesz TUTAJ

Składniki na pulpeciki serowo-mięsne:

  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka, ugotowana
  • 100 gramów sera żółtego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • 7 dag bułki tartej
  • 3 łyżki posiekanej zieleniny (koperek, natka)
  • gałka muszkatołowa, do smaku
  • pieprz, do smaku
  • sól, do smaku



Wykonanie:

1. Ser zetrzyj na tarce o małych oczkach. 
2. Mięso zmiel albo bardzo drobno pokrój. 
3. Dodaj do sera mięso i pozostałe składniki. 
4. Dopraw i zagnieć masę. 
5. Formuj małe kulki.
6. Odlej 1,5 szklanki rosołu i wraz z 1,5 szklanki wrzącej wody wlej do niewielkiego garnka. Zacznij gotować płyn i gotuj w nim pulpeciki (kiedy wypłyną na wierzch gotować je jeszcze przez chwilę). Płyn można dosolić do smaku. 
7. Nakładaj gorące gałuszki na talerze i zalewaj je aromatycznym rosołem. 


Smacznego :)

3 komentarze:

  1. świetny pomysł na dodatek do rosołu:) w końcu kto powiedział, że zawsze musi być makaron:)

    OdpowiedzUsuń
  2. oryginalny pomysl, nigdy nie jadłam rosołu z takimi dodatkami:-)) pozdrawiam!:-)))

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakiś czas temu zrobiłam rosół z takimi pulpecikami. Dzisiaj się naszukałam, żeby zrobić dokładnie taki sam.
    Pycha! Dziękuję za przepis.
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń