29 czerwca 2014

DROŻDŻÓWKA Z JABŁKAMI, BEZĄ I KRUSZONKĄ


Jeżeli macie ochotę na pyszne drożdżowe ciasto, to musicie konieczne wypróbować poniższy przepis :).

Zdjęcia i wykonanie ciasta są autorstwa mojej Mamy, Ewy, a recepturę dostałyśmy od Ani z żuławskiego Lubieszewa.

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).


Składniki na ciasto:

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 50 gramów drożdży
  • 4 żółtka
  • 1 jajko
  • 6 łyżek cukru
  • 4 łyżki oleju
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • szczypta soli


Składniki na masę jabłkową:

  • 500 gramów jabłek
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu


Składniki na pianę:

  • 4 białka 
  • 3 łyżki cukru


Składniki na kruszonkę:

  • pół szklanki cukru
  • 50 gramów wiórków kokosowych (u mnie mielone migdały)
  • 125 gramów masła
  • około 4 łyżek mąki



Wykonanie ciasta drożdżowego:

1. Mąkę wsyp do dużego naczynia i zrób w niej dołek. 
2. Drożdże rozpuść w ciepłym mleku, połącz z cukrem i wlej to do dołka w mące. 
3. Odstaw na około 10 minut, aby drożdże wyrosły. 
4. Dodaj resztę składników i dokładnie wyrób ciasto. 
5. Przykryj naczynie ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około 1 godzinę. 

Wykonanie masy jabłkowej:

1. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce. 
2. Dodaj do nich cukier i cynamon - wymieszaj. 

Wykonanie piany:

1. Ubij białka i pod koniec ubijania dodawaj do nich cukier. Ma powstać sztywna piana. 

Wykonanie kruszonki:

1. Masło rozpuść. Następnie połącz je z wiórkami i cukrem. 
2. Na końcu dodaj mąkę (w takiej ilości, aby kruszonka była sypka). 


Ciasto wyłóż na dużą, prostokątną blachę. 
Na ciasto wyłóż odciśnięte z nadmiaru soku jabłka. 
Na jabłka wyłóż pianę. 
Wierzch ciasta posyp kruszonką. 
Ciasto wstaw do zimnego piekarnika i ustaw temperaturę na 100 stopni C. 
Po około 20 minutach zwiększ temperaturę do 180 stopni i piecz jeszcze około 40 minut. 

Smacznego :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz