15 sierpnia 2014

SHEPHERD'S PIE, CZYLI ANGIELSKA ZAPIEKANKA


Przepisy na angielską zapiekankę Shepherd's Pie dostałam od koleżanek z pracy, sporo się od siebie różniły (bo z tą zapiekanką jest jak z naszym bigosem: każda rodzina ma swoją recepturę), więc musiałam je połączyć w jeden...doskonały :).
Zapiekankę można mrozić.

Według Wikipedii Shepherd's Pie (lub inaczej Cottage Pie) jest daniem wymyślonym w XVIII w., kiedy to zaczęto jeść dużo ziemniaków. Zapiekanka była daniem angielskich biedaków, ponieważ ziemniaki były bardzo tanie, a część mięsną tworzyły resztki pieczonych mięsiw.
Początkowo terminów Shepherd's Pie (zapiekanka pasterska) i Cottage Pie (zapiekanka wiejska) używało się zamiennie, a obecnie coraz częściej różnią się one rodzajem użytego mięsa: pierwsze danie jest z jagnięciną, a drugie z wołowiną.

Przepis ze zdjęciami krok po kroku. 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).



Składniki dla 4-6 osób:

  • 1,5 kg ugotowanych ziemniaków
  • spora łyżka masła
  • kilka łyżek mleka
  • 750 gramów mięsa mielonego*
  • 175 gramów pieczarek 
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 1 średnia cebula, pokrojona w drobną kostkę
  • pół pora, pokrojonego w talarki
  • 2 marchewki, pokrojone w talarki
  • 1 pietruszka, pokrojona w talarki
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
  • 1-1,5 szklanki bulionu
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego (nie dałam)
  • mała puszka groszku
  • sól
  • pieprz
  • papryka w proszku (około 1 łyżeczki)

* tradycyjnie w Wielkiej Brytanii używa się jagnięciny lub wołowiny, ale ja przygotowałam danie z wieprzowiną.


Wykonanie:

1. Gorące ziemniaki połącz z masłem i niewielką ilością mleka. 


2. Ubijaj ziemniaki do uzyskania puszystego purée.


3. Cebulę i por zeszklij na niewielkiej ilości tłuszczu, a następnie dodaj czosnek i mięso. Dopraw niewielką ilością soli (pamiętaj, że bulion też jest słony), pieprzem i papryką w proszku.


4. Smaż mięso do jego zarumienienia.


5. Usmażone mięso przełóż do miski.
6. Podsmaż pieczarki (obrałam je i większe sztuki przecięłam na pół), marchew i pietruszkę. 


7. Po wyparowaniu wody wydzielonej przez pieczarki dodaj mięso i czerwoną paprykę.


8. Zalej mięso bulionem i gotuj na małym ogniu do momentu, kiedy warzywa będą miękkie dodaj koncentrat pomidorowy (opcjonalnie). Dopraw.


9. Na sam koniec dodaj groszek. Część bulionu do tego momentu wyparuje.
10. Przełóż mięso z warzywami i pozostałym bulionem do dużego naczynia żaroodpornego.


11. Rozsmaruj na mięsie purée.


12. Na wierzchu można zrobić wzorki.


13. Piecz zapiekankę w 180 stopniach do momentu zarumienienia się ziemniaków.
14. Podawaj na ciepło.

 To nie tłuszcz, ale aromatyczny sos...gwoli sprostowania :p.

Smacznego :)

6 komentarzy:

  1. Mniam, pyszna :) od dawna taka zapiekanka za mną "chodzi" ;) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. robie taka zapiekanke ale nie dodaje groszku tylko jarzyny mrozone juz zmieszane , ale najpierw dusze pieczarki z cebulka ,potem dodaje reszte jarzyn z dodatkiem czerwonego wina,,,,byla tak pyszna ze nawet syn powiedzial ze cos zmienilam ze jest swietna,prosze sprobowac moze byc polowa bulionu i troszke wina ,,,reszte robi sie tak samo,,,,

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakiś czas temu robiłam podobną zapiekankę, dodałam dodatkowo pomidory z puszki. Ta zapiekanka jest przepyszna, będę musiała jeszcze ją zrobić bo dla męża bardzo smakowała:)
    PS. w składnikach dwa razy wkradło się masło:)
    Pozdrawiam Kasia

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda fajnie, w sam raz zwłaszcza na chłodniejsze dni:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszna ja ja wsadzam na chwile do piekarnika zeby sie ziemniaki troszke zarumienilu pozdrawaim

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajna. Moj synek ja uwielbia. Ja gotuje tradycyjnie, po polsku, ale coz sila wyzsza - szanuje kraj w ktorym mieszkam, tradycje i jezyk, wiec do dziela. Smacznego! Enjoy!

    OdpowiedzUsuń