5 września 2015

PRZETWORY NA ZIMĘ: SAŁATKA Z OGÓRKÓW I PAPRYKI


Kolejnym przepisem z mojego pierwszego zeszytu z przepisami (założyłam go jeszcze w latach 80) jest sałatka na zimę z papryką, ogórkiem, cebulą i marchewką. Warto zrobić takie słoiki, aby zimą cieszyć się smakiem letnich warzyw.

Polecam!

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).



Składniki:

  • 1 kg ogórków gruntowych
  • 2 średnie marchewki
  • 2 czerwone papryki
  • 3 cebule
  • 3 ząbki czosnku

Składniki na zalewę:

  • 1,5 szklanki octu
  • 3 szklanki wody
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 łyżka soli, kamiennej niejodowanej
  • 5 ziarenek ziela angielskiego

Wykonanie:

1. Ogórki obierz i pokrój w plastry.
2. Marchewki obierz i pokrój w plastry.
3. Paprykę pokrój w kostkę (taką większą).
4. Czosnek obierz i drobno pokrój.
5. Cebulę obierz i pokrój w półplasterki.
6. Wymieszaj składniki ze sobą.
7. Składniki na zalewę zagotuj i gorącą zalej warzywa.
8. Odstaw na około 2 godziny, po czym przekładaj do słoików.
9. Pasteryzuj: w dużym garnku zagotuj wodę (ma sięgać do 3/4 wysokości słoika), pamiętaj aby dno garnka wyłożyć gazetą lub ściereczką. Włóż do garnka słoiki i gotuj 10 minut.
10. Wyjmij słoiki na ręczniczek (postaw je do góry dnem) i pozwól im całkowicie ostygnąć.

Smacznego :)

1 komentarz:

  1. Robiłam tą sałatkę i jest naprawdę pyszna dodałam tylko tak od siebie pokrojoną drobno natkę pietruszki ;)Polecam

    OdpowiedzUsuń