23 maja 2016

BABKA Z MAJONEZEM



Witam po długiej przerwie!

Mam dla Was przepis na łatwą i błyskawiczną w przygotowaniu babkę majonezową.
Ciasto jest niezmiernie delikatne i puszyste. 
Co ważne, babka zawsze mi wychodzi i nie ma posmaku majonezu.

Pozdrawiam!

Ewa :)




Składniki:


  • 5 jajek
  • szczypta soli
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki świeżo otartej skórki cytrynowej (z cytryny sparzonej i nienawoskowanej)
  • 1 łyżeczka esencję waniliowej
  • 2 łyżeczki proszki do pieczenia
  • 4 czubate łyżki majonezu
  • dowolna polewa lub cukier puder




Wykonanie:

1. Oddziel żółtka od białek. Przesiej obie mąki z proszkiem do pieczenia.
2. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę.
3. Do ubitych białek stopniowo dodawaj cukier i cały czas ubijaj.
4. Nie przerywając ubijania, dodawaj po 1 żółtku.
5. Dodawaj po 1 łyżce majonezu (zmniejsz moc miksera na małą).
6. Dodawaj stopniowo obie mąki z proszkiem i miksuj na najmniejszych obrotach miksera lub wymieszaj łyżką.
7. Na końcu dodaj skórkę cytrynową i esencję.
8. Ciasto przelej do formy natłuszczonej i posypanej kaszką manną lub bułką tartą. Moja forma ma pojemność 2,5 litra i jest z kominkiem.
9. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 50 minut.
10. Po upieczeniu wyciągnij z piekarnika i odstaw do wystygnięcia.
11. Wyjmij z formy i polej polewą lub posyp cukrem pudrem.

Smacznego!


2 komentarze: